vår i Litauen, del 1

Vårar brukar vara galna, så också den här! Vi börjar med Galet #1. I maj tog jag och min vän Matilda båten från Stockholm till Riga.

DSC_9904

Vi skulle göra mini-praktik på 10 dagar hos en hjälporganisation i Litauen. Det sydligaste, fattigaste, men kanske vackraste landet i Baltikum.

DSC_9906

Vi visste själva inte mycket om vad vi skulle göra där, det enda löftet vi hade fått var; ”You come, we go, you laugh with children.” Lovande.

DSC_9911

Matilda, min partner in crime och tidsoptimism. Vi är mycket kompatibla resbuddies; vi är båda morgontrötta frukostälskare, båda en blandad dos av kontrollbehov, slarv och äventyrslust.

DSC_9924

Båt. Det tar en del tid alltså. 15 h närmare bestämt. Det går inte snabbt. Men det är fin utsikt och en lustig upplevelse. T ex när någon väljer att sjunga Titanic-låten i karaokebaren.

DSC_9936

Efter att vi sovit en natt i hytten allra längst ner vaknade vi i Riga, som är mycket vackrare än såhär. Från Riga åkte vi med bil till Birzai, en liten stad i norra Litauen. Det första som hände där var att vi fick nycklarna till vår nya bästa vän; en minibuss med världshistoriens trögaste växelspak och tidvis fungerande vänsterblinkers. Vi sa först att nja, vi kör helst inte, men tack ändå. Det var tydligen inte ett val.

DSC_0084

För vi skulle bo en mil utanför stan, i en by med det charmerande namnet på skylten. I mitt huvud för att kunna uttala: Patcheraukste.

DSC_9964

En liten by med gamla traktorer, fågelkvitter och många trötta hus.

DSC_0016

Och många inte så trötta, mest sköna kids. På kvällen tog vi en walk around the block och blev ifattsprungna av Paceriaukstes finest, våra nya fritidsbarn.

DSC_9993

Kanske de lättaste att hänga med, trots att vi inte pratade samma språk. Krystyna till vänster kunde lite engelska, resten av veckan rockade vi Google Translate.

DSC_9971

Remigues och Asta.

DSC_9983

DSC_0031

Det fanns några stora hus med exakta gräsmattor och höga granar kring, men de flesta var lite mer såhär.

DSC_9992

DSC_9997

Aida och Java. Laugh with children – check. More to come.

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. På andra sidan floden | Unique Buenos Aires

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: